Κλινική
Διατροφή

Διατροφικές Συνήθειες

Ο τομέας της Κλινικής Διατροφής μελετά πώς οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας. Είναι γεγονός πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση κλινικών νόσων αλλά και να βελτιώσει την υγεία του ασθενούς σημαντικά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία θεωρείται η μάστιγα της εποχής μας και όχι άδικα, αφού ένας μεγάλος αριθμών ατόμων παγκοσμίως πάσχει από αυτήν. Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες. Με το κατάλληλο διατροφικό πλάνο ωστόσο μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη και τελικά να ξεπεραστεί.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο κοινή ασθένεια με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος κάποιος, εφόσον δεν ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή. Θεωρείται «ύπουλη» ασθένεια, γιατί τα συμπτώματά της είναι εύκολο να παρερμηνευτούν και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόληψη σε αυτήν την περίπτωση (ισορροπημένο διατροφικό πλάνο) μπορεί πράγματι να μας σώσει από δυσάρεστες καταστάσεις.

Καρδιοπάθειες

Άλλη μία κατηγορία ασθενειών που συνδέονται στενά με τη σωστή και ισορροπημένη πρόσληψη διατροφής είναι οι καρδιοπάθειες, ό,τι έχει να κάνει δηλαδή με την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς μας. Η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα καρδιακό επεισόδιο, κάτι ωστόσο που μπορούμε να αποφύγουμε ακολουθώντας σωστή διατροφή.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, η οποία είναι πιο κοινή στις γυναίκες λόγω των αλλαγών που συντελούνται στο βάρος τους, ιδίως κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, συνδέεται επίσης με τη διατροφή. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου, ενώ αντίθετα μια  ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί να μας ανακουφίσει σημαντικά σε ό,τι αφορά στα συμπτώματά της, εφόσον νοσήσουμε,  αλλά κυρίως να συντελέσει στη μη εκδήλωσή της.